• Gratis verzending boven 100 €
  • Meer dan 125.000 enthousiaste klanten
  • Deskundig advies
  • Levering 2-3 dagen
  • Meer dan 300 verschillende modellen
Naar de kassa (0)

Golfbal tips voor uw handicap [in 2022]


Skrivet av Neal de Vreede
Neal de Vreede | 20 mei 2022

Titleist Golfball im Gras

Veel golfers kiezen hun bal nog steeds op basis van hun eigen handicap. Aangezien golfbalmodellen onderling sterk kunnen verschillen en spelers van verschillende prestatieniveaus verschillende voorkeuren hebben in hun spel, is dit tot op zekere hoogte ook logisch. Het belang van de handicap moet bij moderne golfballen echter niet worden overschat.

Een nieuwe trend is namelijk zichtbaar in de wereld van de golfballen. Fabrikanten richten hun balmodellen minder op specifieke doelgroepen, zoals een paar jaar geleden het geval was. Tourballen van hoge kwaliteit, die vroeger uitsluitend werden aanbevolen voor spelers met een lage handicap, zijn steeds meer ontworpen om zich aan te passen aan de speler en zijn golfswing.

Met moderne golfballen kunnen dus ook beginners en recreatieve golfers profiteren van de voordelen van de topmodellen, waardoor de keuze van een model puur op basis van handicap niet meer van deze tijd is.

Moderne golfballen kunnen sterk verschillen in hun eigenschappen, maar ze worden niet langer in verschillende prestatieklassen ingedeeld. In plaats daarvan wordt de nadruk gelegd op verschillende kenmerken zoals compressie, spin of balvlucht, wat betekent dat de juiste golfbal niet in de laatste plaats kan worden gevonden op basis van persoonlijke voorkeuren, maar ook de factor prijs speelt uiteraard mee.


TIP: Als u meer wilt weten over de verschillen in golfballen, bekijk dan onze golfbalgids. Daar leiden wij u met eenvoudige uitleg door de complexe jungle van golfballen en helpen u met onze intelligente fitting tool het perfecte model voor u te vinden.

Nu uw golfbal vinden


De handicap is niet irrelevant

De evolutie van de golfbal betekent echter niet dat de persoonlijke handicap niet langer van belang is bij het zoeken naar een golfbal. De HCP verschaft ons immers nog steeds belangrijke informatie over de prestaties en de ervaring van de speler. Op basis hiervan is het op zijn minst mogelijk in te schatten welke baleigenschappen zouden kunnen worden gewaardeerd. Moet de geslagen afstand een handje geholpen worden door de opbouw van de bal? Is meer spin voor betere controle nodig? Verschillende modellen golfballen kunnen hierbij helpen.

Daarnaast is de prijsfactor natuurlijk ook een belangrijk selectiecriterium. Veel spelers met een hoge handicap zijn niet bereid 5 euro uit te geven voor een tourbal en geven daarom de voorkeur aan goedkopere instapmodellen.

Golfbal aanbevelingen per handicap

Hoewel golfballen niet meer rechtstreeks op specifieke handicaps zijn afgestemd, is een opsomming van golfbal aanbevelingen per handicap daarom nog steeds zinvol. Wij laten u zien welke golfballen het populairst zijn bij de verschillende handicapklassen en geven een lijst van geschikte modellen uit ons assortiment van meer dan 300 verschillende golfballen.


Beginners en hoge handicap

Aan het begin van uw golfcarrière gaan veel dingen wellicht nog niet zoals ze zouden moeten gaan, of zoals u zou willen. Een goede, consistente golfswing moet natuurlijk aangeleerd worden. Spelers met een hoge handicap kunnen dus in het bijzonder profiteren van vergevingsgezinde golfballen, die zelfs bij ongelukkige slagen de best mogelijke resultaten mogelijk maken.

De optimale bal voor spelers in deze handicapklasse moet een minimale spin hebben, een hoge lanceerhoek en ver vliegen. In het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan een bal die veel balgevoel en een lange afstand geeft, vooral bij lage swingsnelheden. Ballen in de distance categorie, alsmede zeer zachte ballen, voldoen aan deze kenmerken.

Golfballen voor handicap 21-54


Gemiddelde handicap

Naarmate de handicap langzaam daalt en de prestaties geleidelijk constanter worden, nemen ook de eisen aan de prestaties van een golfbal toe. Spelers in deze handicapcategorie zijn op zoek naar een bal die overtuigend presteert tijdens alle slagen in de ronde.

Vergevingsgezinde eigenschappen zijn nog steeds belangrijk, maar bovenal wordt een goede combinatie van spin, balgevoel en afstand cruciaal als u uw spel wilt verbeteren.

Golfballen voor handicap 15-20


Lagere handicap

Voor degenen die op weg zijn naar een single handicap en een verbetering zien in hun prestaties op de baan, is ons advies om langzaam op te werken naar de topmodellen.

Golfers zullen het grootste verschil in hun spel zien wanneer zij overstappen op een premium golfbal met een urethaan shell. Urethaan is een bijzonder zacht materiaal en biedt maximale spin en uitstekende controle op de green. In tegenstelling tot tourballen zijn premium golfballen met urethaan shell nog enigszins vergevingsgezind, waardoor ze perfect zijn voor spelers in deze handicapklasse.

Golfballen voor handicap 10-15


Single handicap

Om tot de single handicap spelers te behoren, zijn veel fairway en green hits nodig. Golfers in deze handicapklasse hebben een goed en constant spel, verre slagen zijn geen enkel probleem.

De eisen aan deze golfbal zijn meer gericht op ultieme controle, balgevoel en de best mogelijke prestaties in de approach shots. Om een golfbal optimaal op de green te kunnen plaatsen, is een tourbal met een urethaan shell noodzakelijk. Tourballen zijn de beste en meest geavanceerde golfballen op de markt en worden gespeeld door de professionals op de tours.

Golfballen voor handicap 9 en lager


Welke golfbal past bij u?

In dit artikel hebben we een lijst gemaakt van populaire golfballen voor verschillende handicaps. U moet uw volgende golfbal echter niet alleen kiezen op basis van uw handicap. Leer liever de verschillende kenmerken van golfballen kennen en kies een golfbal die bij uw persoonlijke voorkeuren past!

In onze golfbalgids vindt u alles wat u moet weten en kunt u gemakkelijk uw perfecte golfbal vinden met onze intelligente fitting tool. Probeer het nu!

Nu starten


Schrijf u in op de nieuwsbrief en mis geen enkele aanbieding!