Uw golfbalgids


Welk golfbal past bij u?

Erik Tellman
Ballenexpert
erik.tellman@out-of-bounds.com

Het is erg belangrijk om een bal te vinden die bij uw swing past. Het vinden van de juiste golfbal is bijna net zo belangrijk als het kiezen van de juiste golfclubs. Ons doel is om topadvies te geven, zodat u als onze klant de bal kunt vinden die bij uw eigen spel past. De golfbal heeft zich ontwikkeld van een bolvormige houten bal met een glad oppervlak, tot de hedendaagse bal die als een complex stukje techniek kan worden gezien. De technologie achter een golfbal heeft zich in de laatste 10 jaar alleen al enorm ontwikkeld. De tijden dat golfballen aanzienlijk van elkaar verschilden in materiaal en samenstelling, waardoor grove afstandsverschillen ontstonden, zijn voorbij. De huidige verschillen tussen golfballen beïnvloeden vooral de spin, compressie en het balgevoel. De verschillen tussen diverse type golfballen worden vooral veroorzaakt door het aantal lagen en de materiaalsoorten waaruit de bal is opgebouwd.

Hoe vinden we uw perfecte golfbal?

Bekende methodes zoals Trackman en Flightscope zijn uiteraard interessant. Maar naar onze mening zijn er nog belangrijkere manieren om de juiste bal voor u te vinden.

We beginnen met de volgende vragen

- Welke swingsnelheid heeft u?
- Welke afstanden slaat u?
- Wat is uw handicap?
- Wat is uw speelstijl?
- Welke verwachtingen heeft u van uw golfbal?
- Heeft u een voorkeur voor zachte of harde golfballen?
- Verwacht u veel of weinig spin?

De antwoorden op deze vragen vormen een belangrijke basis om de perfecte bal voor u te vinden. Wij raden u aan om de ballen daarnaast zelf te testen tijdens een trainingsrondje. Let u daarbij op hoe de bal zich gedraagt en of deze aan uw verwachtingen voldoet. Past het bij uw spel en de antwoorden op de bovenstaande vragen? U vindt bij ons zeker uw favoriete bal! En dat tegen voordelige prijzen.

Handicap 21 en hoger

Als u de perfecte slag nog niet heeft, is het goed om met een vergevingsgezinde bal te spelen. Hiervoor proberen we een bal te vinden die u de best mogelijke resultaten geeft, zelfs bij de meest ongelukkige slagen. De bal die we hiervoor zoeken moet tolerant bij fouten zijn, weinig spin geven, een hoge bal-lancering hebben en een hoge vluchthoogte hebben. Hieronder vindt u de ballen die bij lagere swingsnelheden voor een maximaal gevoel en een maximale afstand zorgen.

Swingsnelheid

Swingsnelheid met driver: lager dan 80 mph
Afstand met driver: minder dan 170 meter
Gemiddelde afstand met ijzer 7: minder dan 120 meter

Heeft u een hogere swingsnelheid?

Dan raden wij u aan bij een hogere handicapcategorie te kijken.

Zeer zachte ballen

Afstandsballen

Handicap 9-20

Voor deze categorie proberen we eerste klas premiumballen te vinden, die geschikt zijn voor alle soorten slagen op de hele golfbaan. Spelers in deze handicap range kiezen meestal voor vergevingsgezinde ballen en waarderen een goede combinatie van spin, balgevoel en afstand.

Lagere swingsnelheid

Swingsnelheid met driver: lager dan 95 mph
Afstand met driver: minder dan 215 meter
Gemiddelde afstand met ijzer 7: minder dan 140 meter

Hogere swingsnelheid

Swingsnelheid met driver: hoger dan 95 mph
Afstand met driver: meer dan 215 meter
Gemiddelde afstand met ijzer 7: meer dan 140 meter

 • Titleist NXT Tour (2014/2016) *
  Onze aanbeveling - De beste prijs-prestatieverhouding
 • Nike Vapor Black
 • Titleist Tour Soft
 • Bridgestone e6 Speed
 • Handicap 9-15

  Ben jij op weg naar een lagere handicap? En wil jij tegelijkertijd nog wel relatief vergevingsgezinde ballen hebben en op gevoel op de green spelen? Dan bieden deze premiumballen u de juiste combinatie tussen spin, balgevoel en afstand. Net als de tourballen hebben deze ballen een buitenste schil van urethaan. Dit maakt een mooie spin op de green mogelijk.

  Swingsnelheid

  Swingsnelheid met driver: hoger dan 95 mph
  Afstand met driver: meer dan 215 meter
  Gemiddelde afstand met ijzer 7: meer dan 140 meter

  Heeft u een hogere swingsnelheid?

  Dan raden wij u aan bij een hogere handicapcategorie te kijken.

  Handicap 8 en lager

  Om deze handicapcategorie te behalen, heeft u veel rake slagen nodig op de fairway en de green. Spelers in deze categorie spelen dus een goed spel, waarbij het slaan van lange afstanden geen probleem is. Ze zijn veel meer op zoek naar een bal die maximale controle biedt. Het gaat hierbij om een bal die flexibel inzetbaar is en bij vele verschillende type wedstrijden past. Een hoge hoeveelheid spin en een snelle stop op de green zijn verdere vereisten voor deze bal.

  In deze categorie zijn de beste ballen van de topmerken op de markt te vinden. Al deze ballen hebben een buitenste schil van urethaan. Meestal worden deze ballen in twee verschillende uitvoeringen geproduceerd: één met veel spin en één met gecombineerde spin. De verschillen hiertussen worden uitgelegd in onze begrippenlijst.

  Lagere swingsnelheid

  Swingsnelheid met driver: lager dan 105 mph
  Afstand met driver: minder dan 250 meter
  Gemiddelde afstand met ijzer 7: minder dan 160 meter

  Gecombineerde spin

  Veel spin

  Hogere swingsnelheid

  Swingsnelheid met driver: hoger dan 105 mph
  Afstand met driver: meer dan 250 meter
  Gemiddelde afstand met ijzer 7: meer dan 160 meter

  Gecombineerde spin

  Veel spin

  Damesballen

  De damescategorie bevat ballen die meestal een zeer grote en zachte kern, evenals een lage compressie hebben. Door de zachte kern kunnen golfers met een lage swingsnelheid de bal comprimeren. Dit resulteert in een zeer zacht gevoel op de bal en een grotere geslagen afstand. Zachte ballen zijn toleranter bij missers en daarmee makkelijker te spelen.

  Swingsnelheid

  Swingsnelheid met driver: lager dan 75 mph
  Afstand met driver: minder dan 160 meter
  Gemiddelde afstand met ijzer 7: minder dan 105 meter

  Heeft u een hogere swingsnelheid?

  Dan raden wij u aan bij een hogere handicapcategorie te kijken.

  Tourballen

  Tourballen zijn de meest geavanceerde golfballen op de markt. De tourbal is opgebouwd uit meerdere lagen en heeft een zachte buitenste schil van urethaan. Het belangrijkste kenmerk van de tourbal is de hoge hoeveelheid spin. Zeer getalenteerde golfers vertrouwen op een hoge spinhoeveelheid voor de best mogelijke controle van het baltraject bij verschillende slagen. De hoge spin, samen met de zachte urethane buitenschil, maakt tevens een snelle stop op de green mogelijk. Tourballen zijn niet zo vergevingsgezind en worden daarom aanbevolen voor gevorderde golfers, maar mogen natuurlijk door golfers van alle niveaus worden gebruikt. Populaire ballen in deze categorie zijn: Titleist Pro V1, Callaway Chrome Soft, TaylorMade TP5.

  Afstandsballen

  Afstandsballen zijn geschikt voor golfers die hun bal verder willen laten vliegen. De afstandsbal wordt zowel gekenmerkt door weinig spin en een hoge lanceringshoek. Als u worstelt met ‘hook’ of ‘slice’ in uw slag, dan is dit voor u de juiste balkeuze. In de begindagen van de golfgeschiedenis, voelden de afstandsballen aan alsof je stenen aan het wegslaan was. De technologie van de golfbal is echter sterk geëvolueerd. De afstandsballen van vandaag de dag zijn relatief zacht en geven daardoor een goed gevoel op en rondom de green. De buitenste schil is meestal gemaakt van Ionomeer, Surlyn of soortgelijke materialen. Populaire ballen in deze categorie zijn: Titleist Velocity, TaylorMade RocketBallz, Callaway Warbird Plus.

  Premiumballen

  Het perfecte balontwerp voor de amateurspeler. Deze ballen zijn allrounders en hebben een goede combinatie van spin, balgevoel en afstand. Het ontwerp van de premiumbal doet denken aan de tourbal, echter is de opbouw van de schillen van de bal anders. De buitenste schil van de premiumbal is gemaakt van Ionomer, Surlyn of vergelijkbaar materiaal, terwijl de tourbal een buitenschil van urethaan heeft. Dit geeft de premiumbal een lagere hoeveelheid spin op de green. Populaire ballen in deze categorie zijn: Titleist NXT Tour, Bridgestone E6 Soft, Callaway HX Diablo Tour.

  Softballen

  Bij softballen, oftewel zachte golfballen, spreekt men meestal over ballen met een grote, zachte kern een een lage compressie. Door de zachte kern kunnen golfers met een lagere swingsnelheid de bal gemakkelijker comprimeren. Dit zorgt voor een zachter gevoel bij het raken van de bal, maar ook voor een iets grotere afstand. Zachte ballen zijn toleranter voor missers en zijn gemakkelijk te spelen. Populaire ballen in deze categorie zijn: Pinnacle Lady, Callaway Supersoft, Wilson Dx2 Soft, Srixon Soft Feel.

  Veel spin

  Dit balontwerp zorgt voor maximale spin op de golfbaan. Dit type bal past bij golfers die vrij laag slaan en een hogere balvlucht willen, of golfers met een lagere swingsnelheid. Maar ook voor diegenen, die om welke reden dan ook, op zoek zijn naar maximale spin van hun ballen. Tourballen met veel spin voelen iets zachter bij de slag dan tourballen met gecombineerde spin.

  Gecombineerde spin

  Dit balontwerp maakt het mogelijk om afstandsslagen te maken vanaf de Tee en Fairway, met weinig spin. De vlieghoogte van de bal wordt verminderd en de vliegafstand wordt vergroot. Op de green wordt de spinsnelheid van een snel spinnende tourbal bereikt. Deze ballen zijn het populairste type golfbal op de tours. Door de lagere spinhoeveelheid is een hogere swingsnelheid wel noodzakelijk. Tourballen met gecombineerde spin zijn iets lastiger te spelen dan ballen met veel spin.

  Urethaan schil

  De buitenste schil van elke tourbal is gemaakt van urethaan. Dit materiaal is zacht en zorgt voor veel spin en balgevoel. Het nadeel van een urethaan schil zijn de hogere productiekosten. Tevens is het niet zo duurzaam als de ionomeer- en fusablendschillen, zoals die bij goedkopere ballen worden gebruikt.