Uw golfbalgids


Welke golfbal past het beste bij u?


De golfbal is een van de belangrijkste onderdelen in uw golftas. In tegenstelling tot de rest van uw uitrusting, gebruikt u het bij elke slag tijdens uw golfronde.

Maar ondanks het belang en de invloed ervan op uw spel, gebruiken veel golfers een bal die helemaal niet bij hun spel past! Geen wonder - met honderden verschillende golfbalmodellen in de verkoop, is het niet gemakkelijk om meteen de juiste te vinden.

Maar als u begrijpt welke factoren de eigenschappen van een golfbal bepalen, kunt ook u de perfecte bal voor uw spel vinden. En bespaar u daarmee een dure golfbalfitting.

Wij laten u de belangrijkste verschillen zien en helpen u een bal te vinden die een maximaal balgevoel, controle en afstand biedt voor uw persoonlijke golfswing. De opbouw en de materialen van de golfbal spelen hierbij een sleutelrol.

Erik Tellman - Golfbal-expert

De golfbal: Opbouw en materialen

Shell


Het materiaal van de shell, de buitenkant van de bal, heeft een enorme invloed op de eigenschappen (en de prijs) van de bal. Moderne golfbal-shells zijn gemaakt van urethaan of ionomeer. Urethaan is zeer zacht en creëert extra grip op het slagvlak van de club, wat resulteert in maximale spin op de green. Ionomeer is goedkoper en net iets duurzamer.

Binnenste lagen


We maken onderscheid tussen 2-, 3-, 4-, 5- en 6-delige ballen, wat het aantal componenten illustreert. Door meerdere lagen te gebruiken, proberen balfabrikanten een verschillend gedrag te genereren op verschillende plekken in de baan. Des te meer lagen, des te geavanceerder de bal.

Kuiltjes: dimples


De kuiltjes in de shell van de bal worden dimples genoemd. Deze zijn verantwoordelijk voor de aerodynamica, d.w.z. het gedrag van de golfbal in de lucht. Zonder de dimples zou de golfbal instabiel door de lucht vliegen en weinig afstand afleggen.

De golfbal en zijn eigenschappen

Compressie


Of een bal bijzonder zacht of hard aanvoelt, hangt af van de mate waarin hij wordt samengedrukt bij de impact van de club op de bal. Dit is op zijn beurt afhankelijk van de hoeveelheid kracht die wordt gebruikt om de bal te slaan, alsmede van de hardheid van de golfbal. Golfballen zijn verschillend ontworpen om anders samengedrukt te worden.

Gevorderde spelers met hogere swingsnelheden verkiezen meestal een iets hardere golfbal om meer feedback te krijgen bij de impact. Beginners daarentegen geven meestal de voorkeur aan een zachtere golfbal die goed presteert met minder compressie.

Compressie wordt gewoonlijk uitgedrukt met een getal van 0 tot 200. Aangezien deze echter niet aan een gestandaardiseerd systeem zijn onderworpen, is hun geldigheid zeer beperkt. Bij Out of Bounds voeren we compression tests uit op alle golfballen en gebruiken we een praktisch systeem waarmee u de hardheid van verschillende golfballen kunt vergelijken.

Spin


Wanneer de bal het clubblad verlaat, creëert hij een rotatie rond zijn eigen as, die spin wordt genoemd. De spin heeft een zeer grote invloed op het spel en moet daarom ook een doorslaggevend aspect zijn bij uw balkeuze.

In het korte spel is de zogenaamde backspin gewenst, omdat de bal sneller tot stilstand komt op de green en de slag daardoor gemakkelijker te controleren is. Bij lange slagen daarentegen geven veel spelers de voorkeur aan weinig spin, zodat de bal na de landing langer kan uitrollen.

Hoeveel spin een golfbal moet hebben, is echter ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Spelers die worstelen met ‘hook’ of ‘slice’ grijpen graag naar een golfbal met iets minder spin, om sidespin naar rechts of links te minimaliseren. Spelers die op zoek zijn naar maximale spin op de green moeten kiezen voor een bal met een zachte urethaan shell.

Balvlucht


Een ander kenmerk dat golfballen van elkaar onderscheidt, is de balvlucht. Hoe de bal zich in de lucht gedraagt, hangt af van de gegenereerde spin en het toegepaste dimple-systeem.

De dimples van de shell hebben een directe invloed op de luchtweerstand van de bal en bepalen daardoor de lanceerhoek die de bal krijgt wanneer hij het clubblad verlaat.

Dit kan een hoge, gemiddelde of lage balvlucht tot gevolg hebben. Heeft u vaak een te lage balvlucht? Golfballen met meer draagkracht kunnen u helpen hogere slagen te slaan. Aan de andere kant, wilt u een lagere, meer penetrerende balvlucht bereiken? Dat is ook mogelijk door het gebruiken van de juiste bal.

Hoe vindt u de beste golfbal voor uw spel

Nu weet u hoe golfballen in de opbouw van elkaar verschillen. Maar welke golfbal moet u nu kiezen? Wij geven u tips over hoe u de juiste afweging kunt maken bij het kiezen van een bal.

1

Het korte spel eerst


Het hoogste aandeel in een gemiddelde golfronde bestaat uit slagen rondom en op de green. De eigenschappen van een golfbal in het korte spel zijn daarom van cruciaal belang voor het spel. Begin daarom bij de keuze van uw golfbal op de green en werk van daaruit bij uw keuze terug naar de tee. Welk gevoel wilt u dat de bal u geeft bij het putten? Wat zijn uw verwachtingen qua spin? Als u deze vragen kunt beantwoorden, bent u al goed op weg.

2

Op basis van uw vaardigheden


Ook al heeft de meest hoogwaardige tourbal op papier de beste eigenschappen, dat wil nog niet zeggen dat het ook de juiste bal voor u is. Een eenvoudiger geconstrueerd en minder duur model is vaak vergevingsgezinder en kan in veel gevallen zelfs de betere keuze zijn. Maar ook spelers met een hogere handicap kunnen uiteraard baat hebben bij een tourbal, als zij waarde hechten aan de eigenschappen ervan. Baseer uw beslissing daarom puur op wat u met uw golfbal wilt bereiken.

3

Houd de kosten in het oog


Golfballen kunnen duur zijn en worden helaas sneller verspeeld dan u vaak zou willen. Kies daarom een golfbal waarvan de prijs voor u goed aanvoelt. Wij raden u aan te kiezen voor lakeballs van hoge kwaliteit, waarmee u zowel de natuur als uw portemonnee een plezier doet. Met voordelige kwaliteitsklassen kunt u het meest besparen.

4

Vind uw persoonlijke favoriet


Test verschillende modellen om uw persoonlijke favoriet te vinden. Als u eenmaal een bal hebt gevonden die u bevalt, raden wij u aan bij dat model te blijven voor constante prestaties!

Out of Bounds golfbal fitting tool

Weet u niet zeker welke golfbal bij u past?
Gebruik onze golfbal fitting tool en doe de zelftest!
Wij vinden uw perfecte golfbal.

Start nu

Wat zijn gerecyclede golfballen?

Lees meer over onze Lakeballs klassen en ontdek hoe wij meer dan 4 miljoen golfballen per jaar recyclen! Met lakeballs van hoge kwaliteit beschermt u het milieu, bespaart u geld en hoeft u niet in te leveren op kwaliteit.

Over de golfballen

Vaak gestelde vragen over de golfbal (FAQ)

Welke golfballen zijn het meest geschikt voor beginners?

Beginners wordt over het algemeen aangeraden met een zachte en vergevingsgezinde 2-delige golfbal te spelen. Daar zijn verschillende redenen voor: ten eerste slaan spelers met een hoge handicap de bal vaak niet optimaal en hebben zij baat bij een model dat de best mogelijke lengte en prestaties biedt, zelfs bij slechte slagen. Ten tweede zijn de eenvoudiger ontworpen golfballen voor beginners aanzienlijk goedkoper. Aangezien beginnende spelers over het algemeen meer golfballen verkeerd zullen spelen, is het niet nodig om geld uit te geven op de verkeerde plaats. Zachte 2-delige ballen bieden een optimale combinatie van afstand, zacht balgevoel en controle op de green. Voor beginners raden wij het gebruik van onze golfbal fitting tool aan.

Wat zijn de belangrijkste verschillen in golfballen?

De belangrijkste verschillen in golfballen houden verband met het type en de constructie van de golfbal, waardoor verschillende speleigenschappen mogelijk zijn. Wij maken een onderscheid tussen golfballen uit 2, 3, 4, 5 en zelfs 6 delen, wat het aantal gebruikte lagen beschrijft. De grootste verschillen qua speeleigenschappen worden bereikt door de shell, de opbouw aan de binnenkant en de dimples, die een invloed hebben op de compressie, de spin en de balvlucht. In de praktijk is het verschil tussen de golfballen van de hoogste kwaliteit - tourballen - en andere golfballen bijzonder merkbaar.

Wat zijn de beste golfballen?

De beste en meest geavanceerde golfballen op de markt zijn multi-layer tourballen en worden door alle grote fabrikanten gemaakt. Ze produceren een ongekende spin in het korte spel en een optimale controle gedurende de ronde. Bovenaan de lijst staan zeker de Titleist Pro V1, Callaway Chrome Soft, TaylorMade TP5 en meer. Dat betekent echter niet dat tourballen altijd het beste passen bij elke speler. Afhankelijk van uw prestaties en voorkeuren, kunnen eenvoudiger geconstrueerde en voordeligere golfballen de betere optie zijn.

Waarom is de prijs van sommige golfballen zo hoog?

De duurste golfballen op de markt zijn de zogenaamde tourballen, die tot 5 euro per bal kosten. De hoge prijs is te wijten aan het dure urethaan omhulsel en de complexe, multi-layer constructie. Dit is vooral de moeite waard voor golfers die hoge prestaties leveren en maximale controle over hun spel willen. Ten eerste zorgt de urethaan shell voor de best mogelijke spin op de green, waardoor maximale controle door backspin mogelijk wordt. Anderzijds zijn de vele lagen van de bal aangepast voor bepaalde eigenschappen, die vooral spelers met een lage handicap zullen waarderen. Een tourbal met veel lagen is geavanceerder en dus duurder.

Welke golfbal past bij welke swingsnelheid?

In het huidige tijdperk van de golfbal is de swingsnelheid niet meer zo belangrijk als enkele jaren geleden. Moderne golfballen zijn ontworpen om maximale karakteristieken te genereren voor alle clubhoofdsnelheden en zich aan te passen aan de speler. Het volgende is echter nog steeds van toepassing: spelers met lage swingsnelheden (zeg, onder 95 mph met een driver) gebruiken over het algemeen zeer zachte golfballen, terwijl spelers met gemiddelde tot hoge swingsnelheden (105 mph en hoger) de voorkeur geven aan iets hardere golfballen. Zachte golfballen zijn vergevingsgezinder en zijn ontworpen om golfers met een lagere swingsnelheid te helpen een grotere afstand en een hogere balvlucht te bereiken. De swingsnelheid alleen mag tegenwoordig echter niet langer een belangrijk criterium zijn bij de balkeuze.

Conclusie: met welke golfbal moet u spelen?

Speel met een golfbal die aan de meeste van uw verwachtingen voldoet en kijk niet alleen naar uw handicap of swingsnelheid. Ook compressie uitgedrukt in cijfers moet u met een korreltje zout nemen, want die zijn van beperkte waarde. Denk bij het kiezen van een bal aan de constructie van de golfbal, het materiaal van de shell, de mate van compressie (hard of zacht), en ook aan de spin en de balvlucht, die wij in deze gids hebben besproken. Weeg deze af tegen uw verwachtingen en kies één of meer modellen. En het allerbelangrijkste: test het zelf uit op de baan! Dit is de enige manier om in de praktijk de golfbal te vinden die 100% bij uw golfspel past. Veel plezier!

Onze golfbal fitting tool helpt u om de juiste golfbal voor uw spel te vinden uit een selectie van meer dan 300 balmodellen van alle bekende merken. Onze intuïtieve fitting tool stelt u vragen over uw golfspel, uw ideeën en voorkeuren en doorzoekt onze grote database voor uw perfecte golfbal. Wij helpen u ook graag persoonlijk via e-mail, chat of aan de telefoon!

Zu allen Golfbällen